26 januari 2012

Oh, play that thing

Skivan som skymtar är en samlingsskiva med Stax-soul och min bästa sångare Otis Redding.

En av mina absoluta favoritprylar här hemma är min radiogrammofon från 50-talet. Jag fick den sommaren 2010 av en bekant som hade två (!) och inte behövde den här längre. Den fungerar hur fint som helst och kan förstås spela både på 33 och 78 varv, vilket betyder att man kan spela både stenkakor och LP-skivor. Mycket praktiskt. Jag kan inga tekniska detaljer alls, och skulle den gå sönder eller nålen behöva bytas ut skulle jag stå handfallen. Jag planerar faktiskt att ha den i butiken när jag väl öppnar, eftersom det ger mycket mer atmosfär än med spotifylista och datorhögtalare.


Vrider man på den där lilla ratten nere till höger så kan man ändra varvantal. Det låter väldigt otrevligt om man glömmer att göra detta fast man bytt skivformat. Värt att notera är att det blir otroligt mycket bättre ljud när man spelar en hederlig 78-varvare än en LP. Jag får alltid höja volymen ett par snäpp om jag lägger på en LP och förut spelat stenkakor. Men sedan finns det ju också den lilla nackdelen att man med de äldre modellerna på skivor måste byta efter varje låt. Pust. Stenkakan som ligger på just nu är denna:


Jag kollar alltid igenom stenkakehögarna när jag är på loppis (de brukar ju kosta upp till 5 kr styck), eller så köper jag en back med skivor, men då får man räkna med att 90 % av dem är inspelningar med Lapp-Lisa eller tyska marscher.


En av sakerna jag gillar mest med gamla skivor är de snygga omslagen. Säga vad man vill om LP-skivor, men jag tycker inte riktigt de kommer upp i den stilrena klass som äldre omslag ger prov på. Här är några favoriter:Och här följer min absolut snyggaste och bästa LP. Det är som synes en skiva med Count Basie + gästartister på Savoy Ballroom, inspelad 1937 och komplett med radiopresentatörens röst och hela baletten. 


Det här är bara några av de plattor som kommer spisas inne på det framtida Tidens melodi. Jag tycker det är lika illa att komma in i en butik med dunkande radiohits som att gå omkring i en alldeles tyst sådan. Så hos mig kommer det vara en lagom volym på bitar från svunna tider.  

1 kommentar:

  1. Vad fint körv! Jag kan höra hur fint det kommer vara att strosa omkring i butiken och prova klänningar. Som en liten tidskapsel.

    SvaraRadera